دای نیوز: نشست ائتلاف نهادهای حامی خبرنگاران، فعالین مدنی و حقوق زنان در پیوند با اخراج اجباری مهاجرین افغانستانی در تاریخ ۲۰۲۵/۱/۱۰ در کشور ایران، تهران
ائتلاف نهادهای حامی خبرنگاران، فعالین مدنی و حقوق زنان نشستی را برگزار کرد تا وضعیت بحرانی اخراج اجباری مهاجرین افغانستانی از ایران و پاکستان را بررسی کند. در این نشست، شرکتکنندگان نگرانیهای خود را درباره شرایط سخت مهاجرین ابراز کرده و خواستار اقدام فوری از سوی نهادهای بینالمللی شدند.
ابراز نگرانیها و درخواستها
امید پویا، مسئول فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید، گفت: «کرامت انسانی و حقوق بشر نباید نادیده گرفته شود. ما از سازمان ملل میخواهیم که از دولتهای ایران و پاکستان بخواهد تا این روند غیرانسانی را متوقف کنند.» وی تأکید کرد که ادامه این شرایط برای خبرنگاران و فعالین مدنی خطرناک و غیرقابل تحمل است.
سید بشیر طارق، مسئول فدراسیون فعالین مدنی در تبعید، نیز نهادهای بینالمللی را به بیعملی متهم کرد و اظهار داشت: «تا کنون تنها بیانیه صادر شده است، در حالی که مهاجرین با مشکلات جدی اقتصادی، اجتماعی و روانی دستوپنجه نرم میکنند.»
انتقاد از عملکرد دولتها
آقای رجا گفت : روند اخراج اجباری مهاجرین افغانستانی از ایران وارد مرحله بحرانی و کسترده شده است بازداشت و اخراج اجباری پناهجویان و افراد آسیبپذیر و در معرض خطر با ترس و ناامیدی مواجه هستند.
آقای رجا افزود: بخش قابل توجهی از این پناهجویان شامل خبرنگاران، فعالان مدنی، حامیان حقوق بشر، فعالان حقوق زنان، همکاران پیشین محلی نیروهای خارجی و کارمندان حکومت پیشین افغانستان هستند، که بهدلیل ترس از دستگیری زندان و شکنجه و سر به نیست شدن توسط طالبان به ایران پناه آورده اند.
اقای محمد رجا اظهار داشت: متاسفانه کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان فقط تماشاچی وضعیت اسفبار ما بوده است تا اکنون هیچ اقدام عملی و مؤثر ی برای جلوگیری از بازداشت و اخراج افراد آسیبپذیر از ایران انجام نداده است.
مشکلات زنان مهاجر
مهتاب افتخار، مسئول شبکه منع علیه ازدواج اجباری، به دشواریهای زنان مهاجر پرداخت و گفت: «زنان فعال مدنی در ایران با فشارهای سنگین اقتصادی و روانی روبرو هستند. بسیاری از آنان توانایی توجه به نیازهای فرزندان خود را از دست دادهاند.»
نوید عزیزی، عضو شورای رهبری سازمان حمایت از جامعه مدنی و خبرنگاران افغانستان در تبعید، صحبت نموده گفت: مهاجران افغانستانی وبخصوص خبرنگاران و فعالین جامعه مدنی که سالها به دلیل جنگ، ناامنی و بحرانهای اقتصادی مجبور به ترک وطن خود شدهاند، در ایران و پاکستان وشماری ازکشور های دیگر پناه یافتند، تا به دنبال امنیت و آیندهای بهتر باشند. اخراج اجباری این افراد، نه تنها سبب آسیبپذیری بیشتر آنان خواهد شد، بلکه بر مشکلات انسانی در منطقه میافزاید.
خوانش قطعنامه
نوید عزیزی، عضو رهبری سازمان حمایت از فعالین مدنی و خبرنگاران، در پایان قطعنامهای را قرائت کرد که در آن، ائتلاف خواستار اقدامات فوری از سوی نهادهای بینالمللی شد تا روند اخراج اجباری مهاجرین افغانستان از ایران و پاکستان متوقف شود.
این نشست با تأکید بر اهمیت همبستگی بینالمللی و احترام به حقوق بشر، به کار خود پایان داد.