جوان ۱۷ ساله با یک قوطی رنگ، نوآباد را حسینی کرد
در محلهی نوآباد ولایت غزنی، یک نوجوان ۱۷ ساله با ابتکاری ساده و خودجوش، فضای محرم را در میان کوچهها و موترهای محل زنده کرده است. این حرکت، با وجود محدودیتهای اخیر از سوی طالبان، به نماد مقاومت فرهنگی و عشق جوانان این منطقه به امام حسین (ع) تبدیل شده است.
با آغاز ماه محرم، در حالیکه فضای عمومی در بسیاری از شهرهای افغانستان تحت محدودیتهای شدید مذهبی قرار دارد، در محلهی نوآباد شهر غزنی — یکی از مناطق عمدتاً هزارهنشین و شیعهمذهب — جوانی به نام ابوالفضل، حرکتی خودجوش و متفاوت را آغاز کرده است.
ابوالفضل، نوجوانی ۱۷ ساله و ساکن همین محل، روز اول محرم تنها با یک قوطی رنگ و بدون حمایت مالی یا نهادی، به رنگآمیزی و نصب استیکرهای مذهبی روی بدنهی موترهای مردم پرداخت. استیکرهایی با عبارات «یا حسین»، «لبیک یا حسین» و دیگر جملات مرتبط با عزاداری حسینی.
این حرکت، به گفتهی باشندگان محل، تنها در چند روز نخست با استقبال گسترده مردم مواجه شد و باعث شد که چندین نوجوان دیگر، در ردههای سنی ۱۵ تا ۲۰ سال، به شکل داوطلبانه به او بپیوندند. اکنون روزانه دهها موتر — به گفتهی مردم حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ موتر — برای دریافت این استیکرهای عاشورایی نزد این گروه میآیند.
اهالی نوآباد میگویند این حرکت بدون دریافت هیچگونه هزینهای انجام میشود و تنها بر پایهی احساس دینی و عشق به اهلبیت علیهمالسلام ادامه دارد. آنها میگویند عشقِ به حسین ابوالفضل و دوستانش را به دل جاده ها و رنگ ها کشانده است.
این در حالیست که طی روزهای گذشته نیروهای ط.البان در همین منطقه اقدام به جمعآوری پرچمها و سقاخانههای محرم از کوچهها و دکانها کردهاند. اگرچه در اول این حرکت موفقیت آمیز بنظر میرسید اما به گفتهی شاهدان عینی، در یکی از موارد، نیروهای طالبان زمانی که از صاحب یک سقاخانه خواستند پرچم سیاه محرم را پایین بیاورد، با پاسخ قاطع او مواجه شدند:
«اول مرا بکش، بعد از روی جسدم رد شو و پرچم را پایین بیاور.»
این واکنش، به سرعت موجب تجمع و اعتراض جمعی اهالی محل شد. مردم بهطور یکپارچه به خیابان آمدند و اعلام کردند که اجازه پایینکشیدن نمادهای عزاداری را نمیدهند. آنها شعار” لبیک یا حسین” سر دادند و حاضر نشدند تا پرچم هایشان پایین آورده شوند.
پس از افزایش تنش، مسئولان حوزه ششم پولیس در محل حاضر شدند. طبق گفتهی شاهدان، مأموران پولیس برای کنترل وضعیت به مردم اعلام کردند که دستور از سوی شهرداری صادر شده بوده و ارتباطی با آنان نداشته است. در نهایت، برای آرامکردن فضا، به مردم گفتند پرچمها و نمادهای مذهبی را مجدداً نصب کنند.
محرم امسال در نوآباد غزنی، با وجود فضای فشار و محدودیت، به نماد پیوند عمیق مردم — بهویژه نسل جوان — با فرهنگ عاشورا تبدیل شده است. حرکتی که از یک نوجوان شروع شد، اکنون صدای جمعیست برای حفظ هویت و باورهای مذهبی.
14\ 4\1404