یاد‌آوری فاجعه مکتب سیدالشهدا؛ زخمی بر پیکر آموزش و انسانیت

یادآوری فاجعه مکتب سیدالشهدا؛ زخمی بر پیکر آموزش و انسانیت

هشتم ماه می ۲۰۲۱ میلادی برابر با ۱۸ ثور ۱۴۰۰ خورشیدی، یکی از خونین‌ترین و جانکاه‌ترین روزهای تاریخ افغانستان رقم خورد؛ روزی که مکتب سیدالشهدا در منطقه دشت‌برچی کابل آماج حمله‌ای وحشیانه و حساب‌شده قرار گرفت. این حمله که هم‌زمان با پایان صنف‌های درسی و خروج دانش‌آموزان از مکتب صورت گرفت، منجر به شهادت دست‌کم ۸۵ تن و زخمی شدن بیش از ۱۴۰ نفر شد. بیشتر قربانیان این رویداد دختران نوجوانی بودند که تنها برای آموزش و ساختن آینده‌ای روشن‌تر به مکتب آمده بودند.
در این رویداد فجیع، ابتدا یک موتر بمب‌گذاری‌شده در برابر دروازه مکتب منفجر شد و لحظاتی بعد دو مین دیگر نیز در اطراف محل حادثه منفجر گردید. شدت انفجارها چنان بود که بسیاری از اجساد دانش‌آموزان به سختی قابل شناسایی بودند و کتاب‌ها و کیف‌های درسی‌شان در میان خون و آتش پراکنده شده بود. صحنه‌ای که نه تنها خانواده‌های قربانیان، بلکه وجدان عمومی افغانستان و جهان را در بهت و اندوه فرو برد.
با وجود گذشت چهار سال از این حمله، هنوز هیچ گروهی به‌طور رسمی مسئولیت آن را برعهده نگرفته است. حکومت پیشین افغانستان، طالبان را متهم به دست‌داشتن در این جنایت دانست، اما گروه طالبان ضمن رد این اتهام، در همان زمان آتش‌بس سه‌روزه عید فطر را اعلام کرد. شماری از ناظران امنیتی و تحلیل‌گران، احتمال دست‌داشتن گروه داعش شاخه خراسان و حتا دولت اشرف غنی را مطرح کردند؛ گروهی خراسان داعش که پیش از آن نیز بارها مراکز آموزشی، درمانی و فرهنگی شیعیان هزاره را هدف قرار داده بود.
در واکنش به این فاجعه، جامعه ملی و بین‌المللی به‌شدت آن را محکوم کرد. دولت افغانستان روز ۲۰ ثور را عزای ملی اعلام نمود. سازمان ملل متحد، شورای امنیت، رهبران مذهبی، نهادهای حقوق بشری و شخصیت‌های برجسته بین‌المللی خواستار رسیدگی فوری و جدی به وضعیت امنیتی جامعه هزاره و جلوگیری از تکرار چنین فجایعی شدند. با این حال، هیچ اقدام عملی ملموسی در جهت تأمین امنیت مراکز آموزشی مناطق هزاره‌نشین و شناسایی و محاکمه عاملان این فاجعه اتخاذ نشد.
حمله به مکتب سیدالشهدا، نه اولین و نه آخرین جنایت علیه جامعه هزاره و مراکز آموزشی آنان بود. پیش از آن، مرکز آموزشی موعود (۲۰۱۸)،مرکز آموزشی کوثر دانش ، (۲۰۲۰) زایشگاه دشت برچی (۲۰۲۰) و مرکز آموزشی کاج (۲۰۲۲) نیز به شکلی مشابه هدف حمله‌های مرگبار قرار گرفتند. این تکرار هدفمند خشونت علیه هزاره‌ها، به‌ویژه کودکان و دانش‌آموزان، از الگوی نگران‌کننده‌ای حکایت دارد که نیازمند توجه فوری جامعه جهانی است.
امروز، در چهارمین سالگرد آن رویداد خون‌بار، خانواده‌های داغدار، فعالان مدنی، فرهنگیان و دانش‌آموزان با گل و اشک و عکس‌های فرزندان شهیدشان، بار دیگر یاد آن عزیزان را زنده می‌کنند. این یادآوری تنها برای سوگواری نیست، بلکه تلاشی است برای نگه‌داشتن صدای عدالت‌خواهی در برابر دیوار سکوت و بی‌عدالتی.
خبرگزاری دای‌نیوز ضمن گرامی‌داشت یاد و خاطره شهدای مکتب سیدالشهدا، از تمامی نهادهای بین‌المللی، سازمان‌های حقوق بشری و دولت‌های مسئول می‌خواهد تا در برابر قتل‌عام‌های هدفمند علیه غیرنظامیان، به‌ویژه دانش‌آموزان هزاره، بی‌تفاوت نباشند و گام‌های عملی برای تأمین عدالت و امنیت بردارند.
یادشان گرامی، راه‌شان روشن.
خبرگزاری دای‌نیوز

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *